Boemboe Ketjap Ikan

Boemboe Roedjak van Vis. (Gekruide makreel

1 kg. makreel,

 1 theel. laos,

1/10 blok santen,

1 theel. gula djawa,

1 eetl. olie,

6 kemirinoten,

2 dl. water,

2 eetl. asemwater,

1 grote ui,

1 serehstengel,

3 teentjes knoflook,

zout.

2 theel. sambal trassi,

 

 

Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Maak de vis schoon en snijd ze in moten. Verwijder de harde bovenkant van de serehstengel en kneus hem met de stamper van de vijzel en leg er een knoop in.

Wrijf de vis in met het asemwater en laat dit circa 1 uur intrekken. Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, kemirinoten, gula djawa en zout fijn in de vijzel. Bak het in de hete olie tot de ui goudbruin is.

Breng het water met de santen en de sereh zachtjes aan de kook, voeg de vis en het gebakken kruidenmengsel toe en laat alles nog ongeveer 10 minuten door stoven. Eventueel op smaak brengen met nog wat zout en asemwater. (Voor 4 personen, mild gerecht).